English version
Üdvözöljük a Galériában!

A Web Művészeti Galéria az európai képzőművészet 3-19. századi időszakában keletkezett műveinek virtuális múzeuma, amely egyben kereshető adatbázis is. 1996-ban jött létre annak a reneszánsz művészetnek a bemutatására, amely a 14. századi itáliai városállamokban alakult ki, virágkorát a 15-16. században élte és ekkor terjedt el más országokban is. A teljesebb áttekintés céljából a gyűjtemény később a középkori előzményekre, továbbá a barokk és rokokó folytatásra, majd a neoklasszicista, romantikus, realista, és végül az impresszionista korszakok bemutatására is kiterjedt. A legújabb bővítés során létrehoztunk egy építészeti szekciót és az idősávot kiterjesztettük a 3-10. évszázadokra is. További, a 20. századra vonatkozó bővítést nem tervezünk.

A gyűjtemény rendelkezik a virtuális múzeumok számos jellemzőjével. A látogatás élményét fokozzák a tárlatvezetések, amelyek a műtárgyak és művészek közötti összefüggések megismerését segítik, a háttérben hallgatható, választható korabeli zene, továbbá a díjtalan képeslap küldési lehetőség. Ugyanakkor a gyűjtemény kielégíti a látogatók arra vonatkozó igényét, hogy képi ilusztrációkkal együtt egy helyen találják meg a keresett művészeti és történeti információt. A - nem szoványos felépítésű - kereshető adatbázist glosszárium egészíti ki, amely a bemutatott korszakhoz kapcsolódó történelmi személyekre és eseményekre, művészeti centrumokra, valamint az eredeti műveket birtokló múzeumokra és templomokra vonatkozó részletes információt tartalmaz.

A Web Művészeti Galériát szabad hozzáférésű művészettörténeti forrásként elsősorban tanárok és diákok számára hoztuk létre, múzeumokhoz, vagy más művészeti intézményekhez közvetlenül nem kapcsolódó magánkezdeményezésként. Mindent elkövetünk azonban annak érdekében, hogy megfelelő szakirodalom felhasználásával biztosítsuk a tartalom minőségét és hitelességét.

Meggyőződésünk, hogy több célt is szolgálhat egy ilyen gyűjtemény, amely kiegyensúlyozott arányban tartalmaz egymással összekapcsolt képi és szöveges információt. Elsősorban is, lehetőséget ad a műalkotások élvezetére, egyszerre pótolva egy távoli múzeumban meg nem tehető látogatást és kedvet keltve az eredeti műtárgy megtekintésére. Ugyanakkor hatásosan kiegészítheti a szokásos oktatási eszközöket az oktatás különböző szintjein.

A honlapon található valamennyi szöveg (néhány bevezető oldal kivételével) angolul van, mert főként angol nyelvű szakirodalom kompilálásával állítottuk össze. Tekintve, hogy a gyűjtemény állami vagy más közvetlen támogató nélküli, önkéntes munkával jött létre, eddig arra nem volt lehetőség, hogy a nagy mennyiségű szöveg magyar változatban is elkészüljön.

A látogatás megkezdése többféle módon lehetséges, nevezetesen
  • a látogató által készített, sorba rendezett Művész Listák (Artists) segítségével történő böngészéssel; listák a nemzetiség, a stílus korszak és a működési időszak beállításával készíthetők, bármelyik kiválasztási feltétel szerint rendezhetők,
  • Kétablakos (Dual Window), összehasonlításokat is lehetővé tevő elrendezésben történő böngészéssel,
  • a képernyő alján mindig jelen lévő kereső, vagy a sokoldalú Kereső (Search) alkalmazásával a keresési feltételeknek megfelelő képek megkereséséhez,
  • vagy
  • a Tárlatvezetések (Guided Tours) valamelyik útvonalának kiválasztásával.
Ha gyors benyomást kíván szerezni a gyűjtemény bemutatásának módjáról, akkor a Véletlen (Random) kapcsolatra kattintással véletlenszerűen kiválasztott 10 képet láthat a gyűjteményből. A látogatás gyakorlati (technikai, jogi és egyéb) vonatkozásaira vonatkozó felvilágosítás, valamint a galéria What's new?újdonságairól szóló összesítés a megfelelő lapokon található.


Kellemes időtöltést kívánunk!
Kérjük, tegye meg megjegyzéseit, írjon a vendégkönyvbe és vegye igénybe a képeslap küldési lehetőséget.
© Web Művészeti Galéria, készítette Krén Emil és Marx Dániel.